Långdistanslöpande student på praktik

Studenten Emilia Hallberg gör just nu sin uppsatspraktik på Amber Advokater i Jönköping. Hon läser sista terminen på juristprogrammet i Örebro och är i full gång med att välja ämne till uppsatsen.

– Jag tycker att straffrätt och processrätt har varit de mest intressanta kurserna under utbildningen, menar Emilia, men tillägger att alla kurser har sin charm.

Emilia är en energisk, driven och utåtriktad blivande jurist som hugger tag i allt från att skriva stämningsansökningar och rättsutredningar till att följa med på förhandlingar. Hon har tidigare erfarenheter som bland annat utredare inom polisen och som sommarnotarie på hovrätt.

På frågan om hon har en tydlig förebild i advokatkåren blir Emilia fundersam. Hon har svårt att välja någon särskild, men menar att en skicklig advokat som processar på ett engagerat och övertygande sätt är beundransvärd. När hon ska beskriva vad hon tycker är viktigt för advokatkåren att tänka på framöver, står rättssäkerhet i fokus.

– Det finns givetvis flera viktiga frågor att lyfta, såsom att byråer bör arbeta aktivt med jämställdhetsfrågor samt frågor om hur man ska säkra att användandet av sociala medier inom branschen inte riskerar att medföra negativa konsekvenser för klienter. En annan viktig diskussion är hur man ska arbeta för att tilltalades rättssäkerhet upprätthålls när kriminalpolitiska åtgärder vidtas som reaktioner på samhällsutvecklingen.

Emilia har utöver studierna ett intresse för löpträning, där hon har ett vad med sin mamma om att genomföra tio maraton på tio år. Fyra lopp är avklarade. Nu har pandemin tvingat dem till en paus på grund av inställda lopp, men Emilia är inte den som ger sig.