Den nyfikna juristen har bytt kappa

Fram tills nyligen var hon domare och dessförinnan åklagare. Hennes nyfikenhet har drivit henne mot jobbet på en advokatbyrå och nu har Kristina Mannerback börjat hos oss på Amber Advokater i Jönköping. Kristina har arbetat som jurist i 16 år och har under dessa år intagit olika roller inom rättsväsendet.

Kristina Mannerback, Amber Advokater, Jönköping

Med sin erfarenhet från bland annat åklagarmyndigheten kan Kristina se situationer från olika perspektiv. Hennes kunskap om hur polis och åklagare arbetar och hur domstolar resonerar kommer till nytta när hon företräder klienter i till exempel brottmål och familjemål.

– Jag kommer att förstärka Ambers humanjuridikgrupp. Att nu få företräda den enskilde i stället för staten innebär en ny och spännande utmaning, säger Kristina. Som jurist, särskilt i rollen som ombud, handlar det mycket om att kunna bemöta människor och förstå deras drivkrafter, precis som inom psykologin. Det var från början psykologi hon funderade på att läsa på universitetet. Att det skulle bli juridik var alltså inte självklart från början.

– Men efter en termin på juristlinjen var jag fast. Jag insåg att hela livet innehåller juridik, och intresset för människors beteende finns i högsta grad även inom juridiken. Kristina konstaterar att i synnerhet humanjuridiken innehåller många gripande människoöden och historier.

– Jag är en nyfiken, flexibel och effektiv person, säger Kristina på frågan vem hon är. Som trebarnsförälder finns inga problem med hur fritiden ska fyllas, konstaterar hon också. Hon bor med de tre barnen och maken, som också är jurist, i Bankeryd utanför Jönköping.

Hur föll valet på Amber Advokater?

– Det var viktigt för mig att få arbeta med skickliga och seriösa jurister. När jag som åklagare och domare har mött advokater från Amber har de genomgående gjort ett professionellt intryck, säger Kristina. Och intrycket har inte ändrats sedan jag började här som biträdande jurist. Jag har också mött ett stort förtroende på byrån redan från början. Jag kan hugga tag i ärenden självständigt tack vare att jag har många års erfarenhet med mig in på byrån.

Målet för Kristina är att så snart som möjligt bli advokat. Då kan hon även ta uppdrag som offentlig försvarare i brottmålen. Tills dess kan klienter anlita henne som bl.a. målsägandebiträde (företrädare för brottsoffer). Som humanjurist tar hon också olika familjerättsliga ärenden, asylmål och ärenden rörande tvångsvård.

Kontaktinfo