Ebba – fokuserad juridikstudent formad av konståkningen

Ebba Sjögren är just nu uppsatspraktikant på Amber Advokater i Jönköping. Det innebär att hon parallellt med att skriva sin uppsats tar sig an olika uppgifter på byrån.

Ebba är en 22-årig Jönköpingstjej som har varit en engagerad konståkare i många år. Det har lärt henne några viktiga saker som hon nu kommer ha nytta av som jurist.

− När man tränar så mycket som jag har gjort och också varit ledare, så drillas man i samarbete och lagarbete, säger Ebba. Det krävs en hel del självdisciplin och planering för att vardagen ska gå ihop med träning, skola och läxor. Men en av de viktigaste lärdomarna jag tar med mig in i arbetslivet är att det inte finns några genvägar för att nå sina mål. Det kräver hårt arbete.

Varför vill du bli jurist?

− Jag blev som många andra inspirerad av kriminalserier när jag var barn, avslöjar Ebba. Redan som 12-åring bestämde jag mig för att bli advokat.

Bilden av vad det innebär att vara jurist har givetvis nyanserats med åren. Ebba menar att ju mer hon förstår och ser av samhället, desto mer inser hon juridikens viktiga roll.

Praktiken på Amber har givit Ebba insikter om olika rättsområden och det har också öppnat hennes ögon för att det finns många intressanta områden inom juridiken. Nu är hon halvvägs in i sin tio veckor långa praktik, så det finns chans att lära känna på advokatens vardag ytterligare ett tag.

Ebba går sista terminen på juristlinjen i Göteborg och hennes uppsats kommer ha sin utgångspunkt i skoljuridik.

− Fokus har länge legat på barnens rättigheter i skolan, men idag börjar allt fler få upp ögonen för lärarnas perspektiv. Jag vill utreda och se om det finns motsättningar mellan arbetsmiljörättsliga förhållanden för lärarna och barnens rättigheter, säger Ebba.