Juridikstudenten Mauro Verbuyt på praktik i Älmhult

Juridikstudenten Mauro Verbuyt har under några veckor praktiserat hos oss på Amber Advokater i Älmhult. Just denna dag är han på byrån i Hässleholm för att prata med några av juristerna, så vi passar på att kolla läget.

Som efternamnet avslöjar har Mauro rötter i Nederländerna. Han kom som 14-åring till Sverige med sin familj. Han lärde sig språket snabbt, lite snabbare än föräldrarna, och fick hjälpa dem en del i början. Det födde en tanke på att det är givande att hjälpa andra på olika sätt.

– Advokat är ett serviceyrke där man måste lyssna in, bygga förtroende och lösa problem. Det tycker jag passar bra in på min bild av vad jag vill göra i framtiden, så därför valde jag att plugga juridik.

Vad har du fått testa på under din praktik?

– Jag har bland annat varit med på förhandling i domstol, skrivit avtal, varit med på ett borgenärssammanträde i en företagsrekonstruktion och arbetat med en återvinning i en konkurs. Lite av varje alltså, men det har varit fokus på affärsjuridik.

Mauro läser åttonde terminen på juristprogrammet i Karlstad och bor på landet en bit utanför Karlstad. 22-åringen beskriver sig som en rätt så lugn men samtidigt spontan person som gillar Formel 1 och att äta gott på restaurang.

På frågan om vad som varit intressantaste kursen, konstaterar Mauro att han missat några fördjupningskurser eftersom han istället valde ett utbyte i Lyon under en termin, men att avtalsrätt, obeståndsrätt och processrätt varit intressanta.

– Det är lite för tidigt att låsa in sig på ett specialområde, menar Mauro, jag är öppen för olika inriktningar. Men jag trivs väldigt bra med att arbeta på en landsortsbyrå, där man arbetar lite bredare än på de allra största affärsbyråerna.