Praktikanten Axel Bylund är nyfiken på affärsjuridiken

Lundastudenten Axel Bylund praktiserar just nu på Amber Advokaters kontor i Jönköping. Parallellt skriver han på sin uppsats inom skatterätt.

Varför läser du juridik?

− Jag är intresserad av samhällsstrukturer och verksamhetsstrukturer och juridiken passar bra för att förstå och fördjupa sig i hur dessa strukturer fungerar. Jag är också intresserad av att hjälpa människor och där passar juridiken också bra, säger Axel Bylund.

Vad tycker du om Lund som studieort?

− Lund är verkligen uppbyggt runt universitetet och det är en fantastiskt fin stad, säger Axel vars dialekt avslöjar att han är uppvuxen i Härnösand. Men jag bor numera i Jönköping tillsammans med min fru, erkänner han.

De kurser som Axel fastnat för lite extra är ämnen såsom förmögenhetsrätt, konkurrensrätt och skatterätt. Och det är inom skatterätt och olika bolagsformer han skriver sin uppsats. På Amber Advokater har Axel fått känna på olika uppgifter. Det har handlat om rättsutredningar inför tvister, avtalsförslag och att fördjupa sig i bokföring i samband med konkurser. Eftersom Amber Advokater är en helhetsleverantör inom juridiken har Axel också fått skriva testamenten och utforma stämningsansökningar inom ramen för familjerättsliga ärenden.

− Det är under praktiken man får känna på mötet med klienter och hantera skarpa lägen, säger Axel. Då blir det också uppenbart hur viktigt det är med förståelse för klientens verklighet och behov för att kunna ge bra råd. Tydlighet – att göra juridiken begriplig och tillgänglig – är också en viktig förmåga. Det är sådant jag tar med mig från praktiken i Jönköping, avslutar Axel.