Var vaksam på gromning – när barn blir kontaktade av förövare

Idag använder 94 procent av svenskarna internet, inte minst våra barn. Näthat, oönskade kontaktförsök och bedrägerier finns på nätet och tyvärr drabbas varje år barn av så kallad gromning, eller grooming. Här är några tips för att förebygga gromning och vad du som förälder eller anhörig kan göra om du misstänker att ett barn utsätts för det.

Fotot är en temabild. Flickan har inte med artikeln att göra.

Vad är gromning?

Gromning innebär att någon, oftast en vuxen, föreslår en träff med barn under 15 år i sexuellt syfte. Med träff menas både fysiska möten och möten via tekniska hjälpmedel, till exempel på ett chattforum eller via videosamtal. Den första kontakten sker ofta på just chattforum eller spelsajter. En förövare kan ha kontakt med flera hundra barn samtidigt och vissa barn kan vara väldigt unga.

Genom bekräftelse, mutor och utpressning försöker förövaren få barnet att posera naket, utföra olika saker framför kameran eller att träffas så att förövaren kan begå sexuella övergrepp.  Förövarna är ofta skickliga på att manipulera barnen och därför är det viktigt att prata med barn om att sådant kan hända på nätet.

Några tips som kan förhindra gromning:

  • Ta reda på vilka sajter barnet använder och besök dem själv.
  • Fråga inte bara hur barnet har det i skolan eller på träningen, utan också hur det är på internet.
  • Berätta att det finns vuxna på nätet som försöker utnyttja barn. Vuxna som är bra på att luras. De vill att barnet ska tro att de är unga och schysta. Ofta lockar de med olika saker eller ber om hjälp. De utnyttjar också barnets känslor för att få som de vill.
  • Uppmana barnet att inte lämna ut privat information eller skicka bilder till någon han eller hon inte har träffat.
  • Uppmana barnet att inte prata i webbkameran med personer som inte visar sig själva live. ¨
  • Be barnet berätta för dig om en person säger sig vara ung men skriver på ett vuxet sätt, om personen börjar be barnet göra något som barnet är obekvämt med, prata om sex eller vill träffas.

Om du misstänker gromning:

  • Anmäl till polisen så snart som möjligt om du misstänker att ditt barn blir utsatt för gromning. Det kan vara svårt för polisen att få tag i loggar och andra bevis om det har gått för lång tid.
  • Spara information såsom chattar och meddelanden på datorn eller i telefonen. Ta skärmdumpar eller skriv ut och spara på papper. Det kan bli viktiga bevis.
  • Anmäl även om du bara har ett användarnamn eller ett alias på en person.
  • Anmäl också dina misstankar till administratörerna av sajten som barnet varit inne på.

Våra försvarsadvokater och målsägandebiträden